Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri 400 sayfalık bir kitapta yaklaşık 100.000 kelime bulunur. Yavaş okuyan bir okuyucu bir saatte yaklaşık 7.000 kelime okuyabilir. Bu da yaklaşık 15-16 saatte bitireceği anlamına gelir o kitabı. Hızlı okuma tekniklerini uygulayan bir kişi aynı sürede 2 ya da 3 kitap bitirebilir ve yavaş okuyan kişiden daha fazla anlar.
Sınavlara hazırlanan bir öğrenci normalde 180 soruyu 180 dk da yetiştiremediği halde anlayarak hızlı okuma tekniklerini öğrenirse yetiştirmeyi bir yana bırakıp 45-60 dakikada bitirebilir. Anlayarak hızlı okuma tekniklerini öğrenen bir okuyucu hızlı okuyarak zihinsel gezintileri asgariye indirmiş olur. Böylece yoğunlaşma artar ve bilgi kaydı daha berrak olur. Düşünce, algılama, değerlendirme kavramı ve karar hızı artar. Anlayarak hızlı okuma tekniklerini bilen bir okuyucu okuma işini monotonluktan çıkarır zevkli ve eğlenceli bir hale getirir. Daha kısa sürede daha fazla öğrenme fırsatı bulmuş olur. Okumak için vakit ayırmak günümüzde gittikçe daha güç oluyor. Etkin ve hızlı okumak bir ayrıcalık değil, zorunluluk bir ihtiyaç olmaya başlıyor.
Temelde hızlı okumanın mantığı kelime – kelime yerine satırın daha geniş bir bölümünü görmek, 2, 3 hatta 4 kelimeyi birden görebilmek ve algılayabilmektir. Bundan önce üzerinde durulması gereken yavaş okuyoruz; çünkü Kelimeleri teker- teker okuyoruz. Okurken kelimelere takılıyoruz ve geriye dönüşler yapıyoruz. Okurken dudaklarımızı belki dilimizi oynatarak okuyoruz. Bir konuyu daha iyi anlayabilmek için yavaş okumak gerektiğine inandık. Yavaş okumanın nedeni dikkatimizi toparlayamamak, çabuk yorulmaktır.
Yavaş okumanın en temel sorunu içten seslendirerek okumaktır. Hızlı okumada amaç gözün görüş alanını genişleterek, duraklama sırasında fotoğraflanan kelime sayısını arttırmaktır. Yapılan egzersizlerle güçlenen göz kasları, hızlı okuma teknikleri kullanılarak hızlı okumayı öğrenir ve okuma esnasında daha az yorulur.